שאלות ותשובות בנושא נגיף קורונה 

חום גבוה, שיעול, קוצר נשימה וקשיי נשימה. התסמינים דומים לתסמיני שפעת. במקרים חמורים המחלה יכולה להתפתח לדלקת ריאות, תסמונת נשימתית חמורה, אי ספיקת כליות ומוות. 

על פי מחקר, התסמינים מופיעים בדרך כלל כעבור חמישה ימים מרגע ההידבקות, ולעתים נדירות בלבד אחרי יותר מ-12 יום, ולכן תקופת הבידוד שנקבעה היא 14 יום. ייתכן שנשאי הנגיף יכולים להדביק בתקופת הדגירה לפני הופעת התסמינים, אם כי התשובה על כך אינה ברורה.  

הנגיף מועבר בעיקר בדרך טיפתית, כלומר בטיפות רוק של חולה המשתעל או מתעטש. תיתכן הדבקה דרך משטחים ודרך הפרשת הנגיף לצואה.

 לא. מכיוון שתקופת הדגירה נמשכת בין יומיים ל14- יום, יתכן והתסמינים יופיעו רק בהמשך. קבלת תשובה שלילית בבדיקה אינה מקצרת את תקופת הבידוד הנדרשת.

על פי המידע הקיים כיום, נגיפי קורונה אינם מועברים באמצעות אריזות מזון או מזון, ולא דווח על העברת המחלה בדרך זו. עם זאת, חשוב תמיד להקפיד על נוהלי היגיינה טובים בעת הטיפול או בהכנת המזון: שטיפת ידיים ומשטחים לעיתים קרובות, הפרדה בין בשר נא ומאכלים אחרים בישול מלא וקירור מזון מיידי. 

 

הנתונים בבידוד מנועים מלצאת מהבית לחלוטין. עליהם לשהות בחדר נפרד ומאוורר עם דלת סגורה. בעת יציאה מהחדר לפעולה הכרחית יש לעשות זאת לזמן קצר ככל האפשר תוך כיסוי הפה והאף. יש לשטוף ידיים, לחטא אותן ולייבשן במגבת נייר לפני ואחרי הכנת האוכל, אכילה ושימוש בשירותים, ובמידת האפשר להשתמש בשירותים נפרדים. במידה שיש מספר מבודדים בבית, הם יכולים לשהות יחד באותו חדר.
אין להכניס מבקרים לבית. יש לבצע החלפת מצעים וכביסה בתדירות של לפחות פעמיים בשבוע. עדיף להדיח כלים במדיח כלים בתוכנית עם טמפרטורה של לפחות 65 מעלות צלזיוס.
יש להקפיד על כיסוי הפה והאף בעת עיטוש או שיעול, בעדיפות אל תוך מטפחת חד פעמית או מרפק מכופף. אישה מניקה יכולה להמשיך להניק את תינוקה אך עליה להקפיד על רחיצת ידיים יסודית לפני ההנקה ועל כיסוי הפה והאף במסכה או בד זמין אחר בעת ההנקה. אישה המעוניינת לשאוב חלב-אם צריכה להקפיד על רחיצת ידיים לפני השאיבה והנגיעה בבקבוק ובמשאבה ובמידת האפשר לתת לאדם אחר להאכיל את התינוק.
אם הופיעו תסמיני מחלה יש ליצור קשר טלפוני עם מרפאה, מוקד קופת חולים או מוקד 101 של מד"א. במקרה הצורך של הגעה לקופת חולים או חדר מיון יש ליידע את המרפאה על ההגעה מבעוד מועד ולהימנע מנסיעה בתחבורה ציבורית. 

עד כה, מרבית החולים אושפזו בבתי חולים בבידוד. תקופת האישפוז-בידוד אורכת 6-4 שבועות. רק לאחר שהחולים נבדקים ונמצאים "נקיים" מהווירוס פעמיים בהפרש של 48 שעות ונערכות להם עוד כמה בדיקות, הם יכולים לצאת הביתה. כעת בוחנים היכן כדאי לשכן נשאים קלים, שמספרם צפוי לגדול מאוד - באשפוז ביתי או במלוניות הבאה קהילתיות, שבהן יהיה צוות רפואי שיפקח על הנשאים וישחררם כשיהיו נקיים מהנגיף. זאת כדי למנוע הדבקה של בני הבית.

אין המלצות כרגע לבידוד בעלי חיים או לאבחונם. בעלי חיים אינם נחשבים נדבקים או מדביקים של הנגיף. אסור למי שנמצא בבידוד בית לצאת משטח ביתו לצורך טיול עם כלב או בעל חיים אחר. יש לחפש אדם שאינו בבידוד שיכול לטייל עם הכלב. אין מניעה לגעת ברצועה של הכלב, אך על האדם שמוציא את הכלב לטיול להקפיד על כללי היגיינה ולשטוף ידיים לאחריו.

שירות פסיכולוגי חינוכי - מענה, התלבטויות והתייעצויות להורים, תלמידים, בני נוער ועובדי מערכת החינוך – 04-8705257 ימים א'-ה' בין השעות 08:30-15:30

קו חם - האגף לשירותים חברתיים - מתן מידע, הכוונה וסיוע ראשוני לתושבי העיר - 077-3606650 -  ימים א'-ה' בין השעות 08:30-15:30

ער"ן בשיתוף הקואליציה הישראלית לטראומה - קו חם למתן מענה רגשי של עזרה ראשונה נפשית. מספר: 1201, שלוחה 6.

מרכז אלה להתמודדות נפשית עם אבדן - 050-9949244 בשעות 12:00-20:00.

עמותת נט"ל - 073-2363380, בימים א'-ה', בשעות 12:00-22:00.

עמותת אנוש מפעילה קו תמיכה עבור משפחות למתמודדי נפש באמצעות מרכז הייעוץ למשפחות מתמודדים מילם בטלפון: 074-7556155, בימים: א'-ה', בין השעות: 09:00-16:00.

עוד למתמודדי נפש, יפעל קו תמיכה של הד-ספייס (headspace) המיועד להורים ולצעירים בגילאי 12-25, בטלפון: 054-9299723, בימים: א'-ה', בין השעות: 10:00-18:00.

 

ההנחיות והמגבלות על הציבור בישראל מתעדכנות באופן קבוע באתר משרד הבריאות תחת הנחיות לשגרה החדשה.

         מה הן ההנחיות במקומות המקבלים קהל (כולל מרפאות)?

  • יש ליצור קשר באמצעות הטלפון או אמצעים מקוונים אחרים ולא להגיע מבלי שנערך בירור האם אכן יש צורך בהגעה. רק במקרים חיוניים יש להגיע פיזית. יש לשמור על ההנחיות ולא לאפשר ליותר מ-10 איש לשהות באותו חלל, תוך שמירה על לפחות 2 מטרים מרחק מאדם לאדם. יש לעקוב אחר ההנחיות בשאלה מה ניתן לעשות על מנת להימנע מהדבקה בנגיף הקורונה החדש. המקום נדרש להעמיד עמדות לחיטוי ידיים זמינות לקהל ולעובדים. כמן כן, נדרש לנקות את המשטחים לעיתים תכופות. ההמלצה היא לנקות ולחטא משטחים באמצעות חומרי חיטוי על בסיס אלכוהול 70% או על בסיס תמיסת כלור (אקונומיקה ביתית).

    מה לגבי האוכלוסייה המבוגרת ומי שבא איתה במגע?
  • לאוכלוסייה הקשישה, ובפרט לאילו הסובלים ממחלות רקע ולבעלי מערכת חיסון חלשה, מומלץ לצמצם את המגעים החברתיים במידת האפשר, תוך שמירה על שגרת חיים פעילה. לבני 60 ומעלה ולאנשים הסובלים ממחלות כרוניות או מדיכוי מערכת החיסון מומלץ להימנע מהתכנסויות של קבוצת אנשים במרחב אחד, להימנע ממגע עם אנשים ששבו מכל יעד בחו"ל ולהימנע ממגע עם אנשים בעלי תסמינים או כאלה המוגדרים כחשודים למחלת הקורונה. אנשים הסובלים מחום או מתסמינים נשימתיים נדרשים להימנע ממגע עם קשישים. ככלל, מומלץ להימנע מביקורים בבתי חולים ומוסדות לאוכלוסייה הקשישה ולהסתפק במבקר אחד בלבד מקרבה ראשונה. אנשים הסובלים מחום או מתסמינים נשימתיים אינם רשאים ללוות חולים או לבקר במוסדות לאוכלוסייה הקשישה. המוסדות הונחו למנוע כניסה של מבקרים מרובים לטובת שמירה על בריאות הדיירים.
     
    יש לי תור שנקבע מזמן לצורך בדיקת רופא או טיפול רפואי כלשהו, מה עליי לעשות?
  • כל מקרה צריך להישקל באופן פרטני, יש ליצור קשר עם המרפאה או בית החולים לצורך בירור הצורך או האפשרות להגיע.

    האם חיית מחמד עלולה לסכן אדם בקורונה והאם אדם עלול לסכן את חיית המחמד?
  • עד כמה שידוע, חיית מחמד כמו כלב או חתול אינה יכולה להידבק או להדביק אדם בנגיף קורונה החדש. עם זאת, מאחר ובאופן תיאורטי נגיפי קורונה מסוגים אחרים יכולים להדביק חיות מומלץ לנקוט במשנה זהירות ולא לטפל בחיית מחמד אם סובלים מתסמינים החשודים כמחלת קורונה ואם חייבים לבא במגע עם בעלי חיים במצב זה יש לעטות מסכת פה-אף ולהקפיד על רחיצת ידיים.

בשל התפשטות נגיף הקורונה, החל מיום ראשון ה-15.03.2020 ייסגרו משרדי העירייה לקבלת קהל. ניתן לקבל מידע ולבצע פעולות בשירות עצמי, מבלי לצאת מהבית וללא המתנה, באמצעים הבאים: באתר האינטרנט העירוני, צ'ט באתר, ווטסאפ 052-8899899, בפייסבוק העירוני ובחיוג ל-2529*.
המוקד העירוני 108 (04-8780888) זמין לשירותכם 24 שעות ביממה. 

מחלקות הרווחה ברשויות המקומיות וכל מוסדות הרווחה הוגדרו כעובדים חיוניים וממשכים להעניק שירות. מסגרות חוץ ביתיות הנמצאות תחת משרד העבודה והרווחה ממשיכות לפעול כרגיל, כולל: מעונות ממשלתיים ואחרים לאנשים בעלי מוגבלויות, פנימיות לילדים ונערים, מעונות ממשלתיים של חסות הנוער וכמובן שגם בתי אבות. גם מקלטים והמסגרות לטיפול בנפגעי ונפגעות תקיפה מינית ממשיכים לפעול כסדרם.

מרכזי היום והמועדונים לאזרחים ותיקים לא יפעלו מחשש להידבקות של אוכלוסיות בסיכון.

 מהן הנחיות התקהלות למקום למכירת מזון?

  • המחזיק של המקום יקפיד על שמירת מרחק של שני מטרים בין אנשים וימנע ככל האפשר צפיפות של אנשים במקום אחד ולצורך כך יווסת את כניסת המבקרים.

האם מותר לאכול בעסקי מסעדות, בתי קפה ומזנונים?

  • חל איסור על אכילה ושתיה בעסקים אלו. ניתן לבצע רכישת מזון באמצעות משלוח לבית הצרכן

לרשימת עסקים הפתוחים בעיר  - לחצו כאן

גם במקרה זה ההנחיות תואמות את ההנחיות הכלליות לציבור. חתונות והלוויות ייערכו בנוכחות של עד עשרה אנשים (לוויות כמובן לא ניתן למנוע אך אם ניתן להזיז חתונה - עדיף). מקוואות הטהרה לנשים יפעלו במתכונת מצומצמת בהתאם להנחיות ובתי הרחצה לגברים יסגרו. לכל שאלה, ניתן לפנות ליו"ר המועצה הדתית, שמעון אזריאל 052-3736472 (לא בשבת).